Teen kurssille TOKLA7.7 projektityönä selvityksen erilaisista aktiivisista valkotauluista sekä niiden mahdollisuuksista matematiikan opetuksessa. Tavoitteenani on saada selville kuinka tauluja voitaisiin käyttää tehokkaasti sekä mahdollisesti keksiä uusia ideoita taulun käyttämiseksi. Olen aikaisemmin käyttänyt vain Ebeam-sovellusta. Sen käyttö jäi erittäin vähäiseksi (n.20min), mutta se ehti jo herättämään kiinnostukseni. Ensi reaktioni oli, että ohjelmistolla on hyviä mahdollisuuksia, mutta käytettävyydessä on valtavasti parannettavaa. Jos käyttöliittymän jättää taka-alalle ja keskittyy siihen, mitä kaikkea aktiivisilla valkotauluilla voi tehdä, rajana on vain oma mielikuvitus.
[http://www.visualglobe.fi/pics/Ylakuva_2009_02.jpg | http://www.qomo.com/Images/home-interact.jpg | http://www2.smarttech.com/NR/rdonlyres/738BD2BA-EEE3-4B56-B2F0-3745DFDC6F94/0/overview_hero.jpg ]
Selvitykseni tulee olemaan noin 4-6 sivua pitkä. Se koostuu alkuselvityksestä, jossa vertailen eri tuotteiden ominaisuuksia sekä etsin niistä yhtäläisyyksiä. Suurimman osan näistä tiedoista voi lukea tuotteiden esitteistä, mutta käytännön testausta ei korvaa mikään. Normaalikoululla on käytössä ebeam-laitteisto ja sovellukset joilla varmasti pääsen testaamaan. Toivottavasti pääsen myös muualle esimerkiksi Nekalan ja Etelä-Hervannan kouluihin testaamaan heidän laitteistoaan.
Seuraava osuus sisältää käyttöesimerkkejä jollain tietyllä taululla tai eri tauluilla (mahdollisuuksien mukaan). Koitan löytää oikean tavan käyttää tauluille tarkoitettuja ohjelmistoja sekä ottaa muita ohjelmistoja (mm. geogebra) mukaan aktiivisten valkotaulujen käyttöön. Koitan myös eritellä minkälaiset käyttöesimerkit soveltuisivat yläkouluun ja mitkä ammattikouluun/lukioon.
Aion toteuttaa myös yhden oppitunnin käyttäen ebeam-ohjelmistoa ja -laitteistoa matematiikan opetuksessa. Tästä koostuu projektin kolmas osuus. Tähän mennessä olen toivottavasti oppinut laitteistosta ja ohjelmistosta tarpeeksi, jotta voin kokeilla oppimaani käytännössä. Uskon ja toivon, että Normaalikoulun opettajat ovat suotuisia kokeilulleni. Tästä vaiheesta dokumentoin tuntisuunnitelman, oman arvion tunnin kulusta sekä ulkopuolisten arvion tunnin kulusta. Koitan saada opettajan ja muiden auskultanttien mielipiteitä tähän palautteeseen. Teen palautteen antoa helpottavan kyselyn, jonka jälkeen jokaisella on vielä mahdollisuus antaa palautetta vapaasti.
Seuraavana osana dokumentti sisältää pohdintaa älytaulujen mahdollisuuksista ja tulevaisuudesta. Otan kantaa siihen miten laitteistoja ja ohjelmistoja tulisi kehittää sekä teen yhteenvedon projektin onnistumisesta. Jos en koko projektin aikana saa yhtään positiivista kokemusta aktiivisten valkotaulujen käytöstä, korostuu viimeisen osuuden tärkeys entisestään. Tässä vaiheessa on vaikea sanoa kuinka hyviä tai huonoja tuotteet ovat, mutta toivottavasti tähänkin saadaan vastaus projektin edetessä.
Dokumentin loppuun tulee vielä mahdolliset linkit lisämateriaaliin sekä muihin näiden tuotteiden esittely tai arvostelu sivuille.
Aikataulu projektille on seuraavanlainen:
Esitutkimus: Loppuvuosi 2009
- Käyttöohjeet
- Internet-sivut
- Esitteet
Käytännön testaus: Helmikuu-Maaliskuu 2010
- Tutustuminen laitteistoihin
- Käyttöohjeiden mukainen toiminta
- Omat kokeilut eri ohjelmistoilla
Matematiikan tunnin toteutus: Maaliskuu 2010 vko11
- Tuntisuunnitelma
- Palaute ja arviointi
Tulosten analysointi ja dokumentin viimeistely: Maalikuu-Huhtikuu 2010
- Dokumentti valmiiksi
- Palautus
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti